Sri Lanka

sri-lankaEen prachtig eiland gelegen vlak onder India is het eiland Sri Lanka. Het is een land welke een rijke geschiedenis kent wat tot ver terug gaat in de tijd en het land dat wij kennen als oud koloniaal eiland van o.a. Nederland en later de Engelsen. Het land is rijk aan cultuur van vooral het Hindoeïsme en een stuk Boeddhisme wat je vooral terug ziet in de vele tempels waarvan sommigen echt pareltjes zijn. Sri Lanka staat ook bekend om zijn zeer uitgestrekte theeplantages welke vandaag de dag nog steeds groot zijn, en sommige van de meeste bekende thee soorten die wij hier in de winkels terugvinden komen hier vandaan.

Sri Lanka heeft de twijfelachtige eer om het rijkste derde wereldland te zijn, en als je hier rond loopt zie je dit ook wel terug. De kloof tussen armoede en rijkdom is nog best wel groot, maar toch zijn de mensen hier altijd vriendelijk en zijn tevreden met wat ze hebben. Het land is een aantal jaar geleden ook zwaar getroffen door de dodelijke tsunami en ondanks dat het alweer een aantal jaar geleden is, zie je dit nog steeds terug. Wij hebben voor u in ieder geval vele bezienswaardigheden op een rijtje gezet welke u niet moet missen als u naar dit geweldige ei(land) toegaat, van olifantenweeshuis t/m de bijzondere rots Sigiriya, kortom een rondreis door Sri Lanka word ervaren als een indrukwekkende reis die u een keer in uw leven gemaakt moet hebben.

Sri-lanka-sigiriya1. De Sigiriya

Deze bijzondere rots die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, staat midden in een redelijk vlak landschap en steekt daar enkele honderden meters bovenuit. Rondom Sigiriya liggen de ruines van een ooit groot paleis van koning Kashyappan welke uitgebreid was met o.a. tuinen, grachten en mooie terrassen. Tevens vind u hier vele prachtige fresco’s terug bij uw weg naar boven toe, want u kunt deze rots redelijk makkelijk beklimmen over de vele trappen die langs deze rots lopen naar boven toe. Een grappig detail is dat de laatste tredes bij deze toch wel behoorlijke klim bovenop de rots staan, dus als u eenmaal bovenop bent en kunt genieten van een prachtig uitzicht, kunt u bij deze laatste paar tredes die in het midden bovenop de rots staan nog een mooi foto momentje maken.

sri-lanka-stoepas2. De stad Anuradhapura

Deze heilige stad gelegen in Sri Lanka is al vele honderden jaren een pelgrimsoord van de boeddhisten. Het verhaal is dat er een tak licht welke van de heilige boom der Verlichting hier naartoe gebracht is, dit is de boom waar Boeddha zijn verlichting vond. Het bijzondere aan Anarudhapura is dat er o.a. mooie stoepas terugvind, dit zijn enorme bollen welke tot wel 80 meter hoog zijn en gebouwd zijn ter ere van Boeddha en het boeddhisme. Niet voor niets dat ook deze stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, want deze stad is bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken.

3. De gouden tempel van Dambulla

Een prachtige tempel gebouwd door een van de grote koningen die in het verleden in Sri Lanka regeerde, namelijk de koningen van Anuradhapura. De gouden tempel van Dambulla is een verzameling van indrukwekkende Boeddha beelden op een bijzondere en heilige plek. Om de tempel(s) te bereiken moet u wel een aardige klim maken, waarbij u ongetwijfeld vergezeld bent van apen die hier in het wild loslopen. Dit zorgt ervoor dat u genoeg te zien heeft onderweg, en als u bij de rotstempels bent kunt u genieten van prachtige Boeddha beelden en fresco’s. Kortom een mooie en interessante belevenis om ook hier eens langs te gaan.

sri-lanka4. Het olifantenweeshuis

Een van de meest bijzondere plekken om naartoe te gaan in Sri Lanka is toch ook wel het olifantenweeshuis. Want Sri Lanka heeft naast prachtige culturele en religieuze bezienswaardigheden, ook een prachtige natuur en wildleven. Het olifantenweeshuis is helaas uit noodzaak ontstaan omdat de Aziatische olifant die nog (steeds) in het wild voorkomen op dit prachtige eiland toch ernstig bedreigd word in zijn voortbestaan, dit komt simpelweg door ruimtegebrek in het oorspronkelijke leefgebied van de olifant. In het olifantenweeshuis vangen ze daarom allerlei olifanten op die door ongelukken gewond zijn geraakt, of waarbij het jong doelloos gevonden is zonder dat er nog een spoor is van de moeder. In dit weeshuis worden de olifanten opgevangen en de jonge olifanten grootgebracht. De meeste zullen nooit meer in het wild terugkeren, maar een olifant in gevangenschap op Sri Lanka heeft nog steeds een goed leven, door de goede regelgeving hieromheen. Het weeshuis telt meer dan 60 olifanten en met alles eromheen is het een bijzondere en leuke plek om eens te bezoeken, want u komt hier alles te weten over de olifant op Sri Lanka.

Nuttige informatie Sri Lanka

Het land Sri Lanka is een bijzonder land welke zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zouden u aanraden om een rondreis te maken door dit unieke land en zijn vele vakantie bezienswaardigheden te bezoeken. Het land is ondanks dat het geen rijk land is toch een land welke zijn zaken goed geregeld heeft en als toerist kunt u hier dan ook met een gerust hart rondreizen. Een van de dingen waar u op moet letten als u naar Sri Lanka toe gaat is dat u een geldig paspoort nodig heeft en een visum Sri Lanka. Zonder deze komt u het land niet in en aangezien hier toch weer wat extra kosten aan zitten is het wel iets waar je rekening mee moet houden. Omdat de meeste mensen in Sri Lanka goed Engels kunnen kunt u veel zaken eenvoudig ter plaatse regelen in het Engels zonder een van de lokale talen te leren. Dit komt door het feit dat Sri Lanka vele tientallen jaren onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk en Engels als voertaal er doorheen geduwd was.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *